Blogg

Information till studenter och deras familjer

Information till studenter och deras familjer

Fredagen den 12 juni är det dags för studentavslutning, och för att avslutningsdagen ska bli så bra som möjligt under rådande situation kommer här viktig information som riktar sig till dig och dina anhöriga.
OBS! Kompletterande information om studentdagen:
Två anhöriga per PERSONBIL i ordinarie parkeringsruta, större fordon kommer att avvisas. Inga övriga åskådare tillåts.
Trevlig sommar!

Trevlig sommar!

Ållebergsgymnnasiet tillönskar samtliga en riktig härlig sommar! Mer information inför elevstarten kommer att läggas ut här på hemsidan längre fram. Däremot välkomnas elever i:

Åk 1 till Ållebergsgymnasiet den 22/8
Åk 2 och 3 till Ållebergsgymnasiet den 23/8 

Men fram tills dess hoppas vi på att just du får avnjuta sommaren precis så som du själv önskar.

Länk till klassfoton

Länk till klassfoton

Nu har du möjlighet att ladda ned ditt klassfoto som har tagit Studenten 2022 via länken HÄR. Det ända du behöver göra är att skriva ned din email. Samtliga bilder är fotograferade av Tuana.

STUDENTEN 2022 SISTA INFORMATION

STUDENTEN 2022 SISTA INFORMATION

Ållebergsgymnasiet välkomnar nu alla till ”Studentavslutning 2022”! Följande tider är preliminära: 

– Studentavslutning: (enbart för studenter) startar 09.30
– Utspring: 10.45
– Kortege avgång: 12.00

Marschväg: Ållebergsgymnasiet – Hollendergatan – Odengatan – Dotorpsgatan – Trädgårdsgatan – St Olofsgatan – Storgatan – Stora Torget

Varje avgångselev har tillgång till ett PM med mer specifik information kring Ållebergsgymnasiet studentfirande. Därför hänvisas elever och föräldrar till den information som står där och går att finna på it’s learning i kursen ”Elevinfo VT22”. För placering på Stora Torget vid studenternas ankomst se bild nedanför.

Vad hände sedan? Sofia Arvidsson

Vad hände sedan? Sofia Arvidsson

Ållebergsgymnasiet har fått äran att intervjua Sofia Arvidsson som är en tidigare elev på skolan. Under åren 2014-2017 gick hon El- och energiprogrammet, vilket är ett av skolan praktiska utbildningar. Tack vare APL (arbetsplatsförlagt arbete) var också framtiden säkrad på Eltjänst i Falköping ytterligare två år efter studenten. På så sätt kunde Sofia fullgöra lärlingstiden som är ett år och samtidigt få mer erfarenhet inom yrket som elektriker.

Men redan under sina år på Ållebergsgymnasiet började Sofia att få ett intresse för ljusdesign vilket samtliga elever får lära sig mer kring inom programmet. Det dröjde därför inte allt för länge innan ännu en utbildning stod runt hörnet. Denna gång på Jönköping University för att studera till ljusdesigner. Sofia tar denna vecka examen efter en tre år lång utbildning.


‘’Det känns jätteskönt! Nu är jag utbildad ljusdesigner och kan arbeta inom allt ifrån styrning, produktutveckling och säljare’’ intygar Sofia under intervjun.

Även om Sofia har studerat på heltid så har hon även lyckats att arbeta samtidigt som timvikarie på samma arbetsplats som tidigare. Det är även på Eltjänst som hon väljer att starta igång sin nya karriär som ljusdesigner och projektledare. Mer konkreta exempel på vad för arbetsuppgifter som kan komma att uppstå kan komma att bli en blandning av många moment, tack vare hennes kombination av utbildning under gymnasiet och högskolan. Det kan vara allt ifrån enkla elritningar, belysningsberäkningar, kundrådgivning till projektledning inom elen på JB-vilorna. När vi talar om Ållebergsgymnasiet i sin helhet beskriver Arvidsson den tidigare skolan med ett leende. ‘’Det är en jättebra skola som jag har trivts bra på. Dessutom är det väldigt mycket som kommer gratis och med utbildning. Man får en inblick i yrket som elektriker men även ljusdesigner, vilket även var det som som sagt fångade mitt intresse för det sistnämnda. Min utbildning på Ållebergsgymnasiet har även hjälpt mig inom utbildningen som ljusdesigner. Eftersom att jag numera har förståelse för hur arbetet går till för både konstruktörer och byggare, vilket underlättar vardagen i mitt nya yrke’’ säger Sofia Arvidsson. När vi frågar efter tips av Sofia för både elever som går på gymnasiet redan men även kommande framtida elever hänvisar hon till sina egna lärdomar.

‘’Jag tycker framförallt att det är viktigt att välja något som man själv tycker är kul. Dessutom ska man komma ihåg att bara för att man väljer att exempelvis gå elprogrammet, betyder det inte att man är låst till att enbart bli elektriker. Utan många fler dörrar öppnas också. Exempelvis var det ju så jag fick upp ögonen för ljus- och design vilket öppnade upp dörrar för den utbildning jag idag snart är klar med!’’

Sofia har med andra ord hittills fått en examen genom sin utbildning på El- och energiprogrammet på Ållebergsgymnasiet, arbetat på Eltjänst, studerat på Jönköping University och varit en av deltagarna i en av grupperna på ‘’Light in Allingsås’’ och än väntas desto mer. Som vi kan förstå är detta enbart början. Ållebergsgymnasiet vill härmed tacka Sofia Arvidsson för hennes deltagande i ‘’Vad hände sedan?’’ och önska henne ett stort lycka till inför framtiden!

Sommarkonsert

Sommarkonsert

Det är fantastiskt roligt att äntligen kunna ha nypremiär på Sommarkonsert med Estetiska programmet och skolkören på Mössebergsgården. Välkommen på konsert tisdag 31 maj 19.00.

Gustav Weber vann guld i yrkes-SM

Gustav Weber vann guld i yrkes-SM

Under tre dagar, mellan 10–12 maj, visade över 170 av Sveriges yrkesskickligaste ungdomar upp sina färdigheter inom 30 olika yrken. Årets evenemang slog även publikrekord med flest besökare någonsin i Yrkes-SM:s historia, 22 403 åskådare tog sig till Arenastaden i Växjö för att följa tävlingarna. Gustav Weber har varit med och tävlat och vunnit guld i yrkes SM 2022 i Växjö inom kategorin fordonslackering. Han har själv gått på Ållebergsgymnasiet och jobbar idag som lackerare och har gjort sedan han tog studenten 2021.

Lite kort om yrkes SM.
Yrkes SM är ett arrangemang, som genomförs vartannat år, där ungdomar gör upp om SM-titeln inom en rad olika yrken. Syftet med yrkes-SM är att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar.

Pristagarna inom lackering.
Guld: Gustav Weber
Silver: Gundars Kalkis
Brons: Linnea Rydörn

Mercedes-Benz-stipendium till elever på Fordons- och transportprogrammet

Mercedes-Benz-stipendium till elever på Fordons- och transportprogrammet

Ett stort grattis till Anton, Tilly, Kim och Viktor som är fyra av 32 elever i hela Sverige som har mottagit stipendiet av Mercedes-Benz! ⭐️🚗⚙️🧰🌟
Eleverna inväntar nu 3-dagars utbildning inom sitt område de fick stipendie i. Som kan vara allt ifrån personbils- och skadeteknik eller billackerare. Dessutom en 3-dagars resa till Mercedes-Benz hemstad Stuttgart och en unik trofé! 🏆
Just nu är samtliga elever på APL, så vänta dig händelser kring detta unika stipendie.
Ett stort grattis igen önskar vi på Ållebergsgymnasiet!
Vad hände sedan? Elias Götlind och Sandra Nilsson

Vad hände sedan? Elias Götlind och Sandra Nilsson

Elias Götlind och Sandra Nilsson är två tidigare elever på Ållebergsgymnasiet. Efter studenten har båda ägnat sig åt studier och jobb på olika håll men samtidigt även lyckats svetsa samman sitt gemensamma intresse, musik. Det har i sin tur även lagt grunden till det som senare skulle komma att bli en av Falköpings musik-duo, Småstad. Musiken skapas helt från grunden av både Elias och Sandra hemma hos varandra, där gruppen hittills har släppt tre singlar och ett album. Dessutom kan Falköpings invånare och resten av Sverige även vänta sig mer ny musik redan till sommaren. Ett snabbt växande musikgrupp väntas möta världen och det gör oss på Ållebergsgymnasiet inget annat än stolta att presentera ytterligare två tidigare elever i vårt nya koncept ”Vad hände sedan?” där vi har intervjuat Elias och Sandra. Tack till att ni har ställt upp och Ållebergsgymnasiet önskar er ett stort lycka till åt allt som framtiden har att erbjuda för denna succé!Svar från Elias Götlind
Vad hände efter gymnasiet?
Jag jobbade på lite olika ställen här o var och testade diverse yrken. Visste att jag ville plugga vidare i framtiden men inte riktigt till vad, så jag avvaktade. Sen så överlevde jag även en pandemi! Jag och min kompis Sandra (som också gick på Ållebergsgymnasiet😮) startade ett band/ duo och det har vi lagt mycket tid, kärlek, och energi i. Sommaren som kommer nu ska vi släppa vår andra EP och vi är supertaggade! I augusti 2021 flyttade jag också till Göteborg och här jobbar jag för tillfället och pluggar just nu en kurs. Jag har också sökt in till ett program på Göteborgs Universitet till hösten och håller tummarna på att komma in där.

Vilket program gick du?
Jag gick Samhäll beteende på Ållebergsgymnasiet!

På vilket sätt har gymnasiet varit välbehövligt för det du skulle komma att göra efter?
Älskade min gymnasietid. Aldrig riktigt vetat vad jag ville göra och det vet jag nog fortfarande inte. Tycker att programmet jag valde gjorde det möjligt att fortsätta vara osäker ett tag till, då det är ganska brett. Träffade också många av mina bästa vänner där, och hade väldigt kul. Önskar dock jag hade valt att plugga Ma3b utöver mitt vanliga schema, för det är den kursen jag läser upp nu!

Vad tycker du om Ållebergsgymnasiet?
Har inte många andra gymnasier att jämföra med (0, faktiskt…) men tycker Å är fantastiskt. En underbar miljö att spendera 3 år i, och detta tillsammans med grymma lärare! Har inget annat än bra minnen när jag tänker tillbaka på hur kul jag haft det under gymnasietiden på Å.

Något tips du vill förmedla både till elever som ska välja in till gymnasiet men också de som redan nu går?
Till er som håller på att välja linje: det är inte livsavgörande vilken gymnasielinje du väljer, om du, när du är färdig, inser att du saknar en del meriter för något du sent kom på att du vill göra kan du läsa upp det på senare tid! Det löser sig.
Till er som går där: Var snälla mot era lärare och mot varandra. Plugga så gott det går och ha så kul du bara kan!Svar från Sandra Nilsson
Vad hände efter gymnasiet?
Efter gymnasiet så började jag faktiskt Studera på högskola. Jag var väldigt inställd på att jag skulle göra det direkt efter så nu studerar jag Dataspelsutveckling med inriktning Ljuddesign på högskolan i Skövde. Nu är jag i slutet av mitt andra år och det ska bli väldigt spännande att se vad som väntar efter det sista året. I nuläget ligger fokuset på att arbeta som ljuddesigner inom film eller musik efter mina studier. Jag har även börjat göra och släppa musik med min kompis Elias från gymnasiet och det är verkligen jättekul, i sommar släpper vi EP och jag är verkligen jättetaggad på att skapa ännu mer musik!

Vilket program gick du?
Jag gick Teknik med IT inriktning på Ållebergsgymnasiet.

På vilket sätt har gymnasiet varit välbehövligt för det du skulle komma att göra efter?
Det jag studerar nu är ju betydligt mycket mer estetiskt än vad jag faktiskt pluggade på gymnasiet men med tanke på att jag programmerar väldigt mycket nu, någonting som inte alls var naturligt till en början, så är jag väldigt tacksam för just programmeringsbiten som jag fick med mig. Jag tycker faktiskt det är kul nu och kommer absolut studera programmering i framtiden.

Vad tycker du om Ållebergsgymnasiet?
Jag tycker Ålleberg är en jättemysig skola, har haft tre fantastiska år där med ett väldigt härligt umgänge, både klasskamrater som lärare. Ålleberg var verkligen helt rätt plats för mig och vad jag behövde i mitt lärande.

Något tips du vill förmedla både till elever som ska välja in till gymnasiet men också de som redan nu går?
Av egen erfarenhet så tror jag det är viktigt att inte tro att valet du gör inför gymnasiet är livsavgörande. Man kan alltid vilja testa någon ny bana i framtiden och det är helt okej, man måste våga lite.

 

 

 

Omvalsperiod 2022

Omvalsperiod 2022

Omvalsperioden börjar att komma in i dess slutskede. Men än är det några dagar kvar! Tveka inte att läsa mer om vårt breda programutbud på vår hemsida. Här har du möjlighet att ta del av ytterligare information om programmen, kursplanerna men även olika filmer och bilder! Dessutom har du möjlighet att ställa frågor i vårt formulär ”Fråga En Ållebergare’‘. Kanske vill du veta mer om behörigheten i ett program eller hur en typisk dag ser ut på Ålleberg? Oavsett vilket är du välkommen till att ställa just din fråga. Varmt välkommen till Ållebergsgymnasiet – En plats att länga till!