Estetiska programmet

Kreativa utmaningar, skapande och samarbete

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska du ha kunskaper för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Programmet ger dig en bred praktisk och teoretisk grund med möjlighet till utveckling inom både konstnärliga och andra områden. Vi satsar årligen på att gemensamt genomföra flera större sceniska produktioner som Musik på menyn med en tidsepok som tema, lucia- och julkonsert, stora estetprojektet på stadsteatern samt sommarkonsert på Mössebergsgården. Du kan välja en av två inriktningar där du får möjlighet till fördjupning.

Musik
Inriktningen musik ska ge fördjupade kunskaper i musik från olika tider och kulturer.  När du väljer musik får du enskild undervisning i två instrument. Vi arbetar ofta i mindre grupper men även ämnes- och årskursöverskridande för att ge dig förutsättningar att utvecklas individuellt och tillsammans med andra. Ämnen som ensemble, kör, gehörs- och musiklära, musikproduktion och estetisk kommunikation mynnar ut i studioproduktioner, konserter och shower i olika format.

Bild & formgivning
Inriktningen bild och formgivning ska ge fördjupade kunskaper i två- och tredimensionella bildframställningstekniker. Den ska utveckla elevernas förmåga att uttrycka sig och kommunicera visuellt samt att uppleva, tolka och reflektera över visuella uttryck ur olika perspektiv. Du får kunskaper om det breda bildområdet, både digitalt och analogt, och du får möjlighet att kombinera många olika uttryck och tekniker.

Ett smakprov från esteternas senaste konsert.

Se hela konserten på denna länk: https://www.youtube.com/watch?v=rXddaBNo0NY&t=38s

 

Färdighetsprov för musikinriktningen

När du gjort din webbansökan på utbildningskaraborg.se kommer vi att kalla dig till färdighetsprov som genomförs vecka 9. Färdighetstestet är ett tillfälle för oss att lära känna dig och ge oss en uppfattning om vad du kan. En lärarjury på ca 3-4 personer ger dig poäng där maxantalet är 260. Resultatet läggs ihop med ditt slutbetyg.

Vill du ha ackompanjemang eller samspel med någon lärare under ditt spel-/ sångtest vill vi att du meddelar detta och bifogar noter eller ackordanalys. Det går bra att maila, se adresser längst ner, eller skicka brev till: Ållebergsgymnasiet, 521 81 Falköping, märk kuvertet ”Färdighetstest ES”.
Vi vill ha noterna senast två arbetsdagar före din uppspelningstid.

Det går naturligtvis bra att sjunga eller spela till eget ackompanjemang eller till en musikbakgrund (i din mobil/dator) som du själv tar med dig. Vi har ljudanläggning redo.

Intervjuer med före detta elever på Estetiska programmet

Vad gör du nuförtiden?

Jacob Werner

Vad gör du nuförtiden?

Amina Johansson

Vad gör du nuförtiden?

Jacob Werner

Fem snabba frågor

Ålder:    21

Bostadsort:    Stockholm

Utbildning:    Musikhögskolan, Musik & media
Jobb:    Låtskrivare och musikproducent
Framtidsdröm:    Att fortsätta skriva musik som kommer att beröra så många människor som möjligt

Foto: Rebecka Assio

När tog du studenten?
2017

Hur minns du din gymnasietid?
Utvecklande. Både personlighets- och karaktärsmässigt men också musikaliskt.

Vad lärde du dig på estetiska programmet som du har nytta av idag?
Förmågan att vara lyhörd för andras idéer och att få fram ett resultat effektivt.

Beskriv din tid efter gymnasiet.
Efter gymnasiet flyttade jag till Stockholm för att studera musikproduktion. Nu 3 år senare jobbar jag dagligen i studio på ett av Sveriges främsta skivbolag.

Vad gör du idag?
Jobbar som låtskrivare och musikproducent på TEN Music Group och skriver musik med och för artister som Bishara, Omar Rudberg, Oscar Enestad, Victor Leksell.

Beskriv det bästa med ditt jobb/din utbildning.
Att jag får göra precis det jag älskar och lever för, varje dag.

Ge ett råd till en blivande elev på estetiska programmet.
Sätt ett mål för vad du vill ha ut av utbildningen. Dina starkaste kunskaper kommer inte komma automatiskt utan från vad du ser till att få ut av tiden du får på gymnasiet.

Vad hade du gjort annorlunda under din gymnasietid om du fått börja om?
Ingenting. Mina beslut och ambitioner har tagit mig dit jag är idag och det skulle jag inte vilja ändra.

Roligaste minnet från din gymnasietid?
Alla roliga konserter jag fått ta del av.

Vad var mest utmanande när du gick Estetiska programmet?
Att hålla ambitionen uppe för ämnena som inte var musikrelaterade

Vad gör du nuförtiden?

Amina Johansson

Fem snabba frågor

Ålder:    24
Bostadsort:    Jönköping
Utbildning:   Internationellt arbete: Globala studier
Jobb:   Vikarierande reporter
Framtidsdröm:   Arbeta med någonting som gör världen bättre på ett eller annat sätt

Foto: Conny Johansson, sara Kringlund och Amina Johansson

När tog du studenten?
För fem år sedan, alltså 2015.

Hur minns du din gymnasietid?
Mina tre gymnasieår minns jag som en väldigt fin tid i livet. Det jag direkt kommer att tänka på är den otroliga sammanhållningen som fanns bland oss klasskompisar men även till våra lärare. På estetiska programmet upplevde jag det som att vi alla fick plats att växa och utvecklas i en kreativ och öppen atmosfär där dagarna var fyllda av glädje, värme, inspiration och framförallt många skratt. 

Vad lärde du dig på Estetiska programmet som du har nytta av idag?
Otroligt mycket skulle jag säga! Utbildningen möjliggjorde för mig att utveckla mina färdigheter inom allt från samarbete och kommunikation till att ge mig en ökad självsäkerhet och modet att gå utanför min “comfort zone”. Alla dessa är färdigheter som jag har och alltid kommer att ha stor nytta av både professionellt och i mitt privatliv. 

Beskriv din tid efter gymnasiet.
Wow, tänka sig att det redan har gått fem år sedan jag tog studenten. Det känns inte alls länge sedan man satt i ensemblesalen och övade körsång, men ändå har det hänt så mycket sedan dess. Direkt efter studenten åkte jag iväg på en sex månader lång ”världsturné” med Up with People, en utbildningsorganisation vars syfte är att främja förståelse och fred genom kulturella utbyten, utbildning, volontärarbete och musik. Här fick jag leva ut en riktig dröm att uppträda och sjunga på scen samtidigt som jag fick se världen. Under dessa månader fick jag även upp ögonen för vad som har kommit att bli mitt andra stora intresse; globaliseringen, kulturell förståelse och fredsförebyggande arbete. När jag kom hem sökte jag jobb som musiklärare på en låg- och mellanstadieskola utanför Falköping och där arbetade jag under de två kommande åren. Under den här tiden passade jag även på att resa så mycket som mitt arbete och plånboken tillät. Det började med en härlig sommartågluff i balkan, våren därpå drog jag och en av mina bästa vänner iväg på en resa med Rosa Bussarna där vi korsade den Sydamerikanska kontinenten. Från Rio de Janeiro, Brasilien och sedan hela vägen till Lima, Peru. Ett år senare drog jag och min pojkvän på oss varsin ryggsäck och begav oss ut på en fyra månader lång backpack i Sydostasien. Fem år fyllda med många fantastiska upplevelser. 

Vad gör du idag?
Idag bor och studerar jag i Jönköping. Jag är lite mer än halvvägs igenom en filosofie kanddatexamen i globala studier där jag studerar fred och konflikt, hållbar utveckling samt migration och integration. Jag har fortfarande väldigt nära kontakt med mina vänner från gymnasieklassen, vilket är så himla härligt. 

Beskriv det bästa med ditt jobb/din utbildning.
Det bästa med min nuvarande utbildning är att jag den är så bred och att man får förståelse för samhällen, kulturer och världen ur väldigt många olika perspektiv och nivåer. Jag har alltid varit väldigt mån om att behålla så många dörrar som möjligt öppna. Min nuvarande utbildning, liksom min utbildning på estetiska programmet, har varit väldigt tillåtande till det eftersom valmöjligheterna både inom och efter utbildningarna är väldigt många. 

Ge ett råd till en blivande elev på Estetiska programmet.
Ett tips som jag hade gett mig själv skulle vara att inte bry sig så mycket om vad andra tycker, både när det kommer till valet av gymnasieprogram men också under utbildningens gång. Om du gör det som känns rätt för dig och fokuserar på att ha så roligt som möjligt så kommer allt annat att lösa sig. Utmana sig själv, gå utanför din comfort zone, sprid musik och glädje bland korridorerna. Gymnasietiden går så otroligt fort, så varför inte bara strunta i vad andra tycker och bara njuta? 

Vad hade du gjort annorlunda under din gymnasietid om du fått börja om?
Jag tror faktiskt inte att jag skulle ha gjort något annorlunda. Jag hade tre fantastiska år på estetiska programmet och jag hade inte kunnat vara mer nöjd. 

Roligaste minnet från din gymnasietid?
Oj, det finns så många härliga stunder att minnas tillbaka till. Men projektveckan då vi satte upp konserterna på Stadsteatern måste ju ha varit höjdpunkterna. Tänk alla snabba kostymbyten som man preciiiis lyckades timea in rätt, den härliga stämningen bland tjejerna i logen, att få stå på scen med sina bästa vänner och bara ha roligt. Men det roligaste minnet därifrån måste vara ABBA–medleyt som vi sångare i klassen uppträdde med. Alltså WOW, stämsången, kostymerna, magin!! Jag fylls av sådan nostalgi och lycka när jag tänker tillbaka.

Vad var mest utmanande när du gick Estetiska programmet?
Jag tror att en av de största utmaningarna var att det fanns så många saker som jag ville göra och så mycket jag ville få ut av min gymnasietid. Det fanns så många kurser som jag ville bygga på min studieplan med, och ibland kunde det minst sagt bli lite stressig att få ihop allt. Men det var det värt. 

Kontakt

Programsamordnare

Mats Werner
mats.werner@falkoping.se
0515-88 54 83, 0703-199601

SYV

Sara Brengesjö
Kreativ samordnare, sång, kör, estetisk kommunikation, religion
sara.brengesjo@falkoping.se

Conny Larsson
Saxofon, ensemble, gehörs- & musiklära, musikproduktion
conny.larsson@edu.falkoping.se

Jenny Tidquist Karlsson
Piano, kör, estetisk kommunikation
jenny.tidquistkarlsson@falkoping.se

Mats Werner
Slagverk, ensemble, estetisk kommunikation
mats.werner@falkoping.se

Daniel Johansson
Gitarr, bas, ensemble och musikproduktion
daniel.a.johansson@falkoping.se

Jenny Berggren
Fotografisk bild, digitalt skapande, bild & form
jenny.berggren@edu.falkoping.se

Josefin Eklund
Dans
josefin.eklund@edu.falkoping.se

Lasse Blomqvist
Historia
lars.blomqvist@falkoping.se