Ållebergsgymnasiet har fått äran att intervjua Sofia Arvidsson som är en tidigare elev på skolan. Under åren 2014-2017 gick hon El- och energiprogrammet, vilket är ett av skolan praktiska utbildningar. Tack vare APL (arbetsplatsförlagt arbete) var också framtiden säkrad på Eltjänst i Falköping ytterligare två år efter studenten. På så sätt kunde Sofia fullgöra lärlingstiden som är ett år och samtidigt få mer erfarenhet inom yrket som elektriker.

Men redan under sina år på Ållebergsgymnasiet började Sofia att få ett intresse för ljusdesign vilket samtliga elever får lära sig mer kring inom programmet. Det dröjde därför inte allt för länge innan ännu en utbildning stod runt hörnet. Denna gång på Jönköping University för att studera till ljusdesigner. Sofia tar denna vecka examen efter en tre år lång utbildning.


‘’Det känns jätteskönt! Nu är jag utbildad ljusdesigner och kan arbeta inom allt ifrån styrning, produktutveckling och säljare’’ intygar Sofia under intervjun.

Även om Sofia har studerat på heltid så har hon även lyckats att arbeta samtidigt som timvikarie på samma arbetsplats som tidigare. Det är även på Eltjänst som hon väljer att starta igång sin nya karriär som ljusdesigner och projektledare. Mer konkreta exempel på vad för arbetsuppgifter som kan komma att uppstå kan komma att bli en blandning av många moment, tack vare hennes kombination av utbildning under gymnasiet och högskolan. Det kan vara allt ifrån enkla elritningar, belysningsberäkningar, kundrådgivning till projektledning inom elen på JB-vilorna. När vi talar om Ållebergsgymnasiet i sin helhet beskriver Arvidsson den tidigare skolan med ett leende. ‘’Det är en jättebra skola som jag har trivts bra på. Dessutom är det väldigt mycket som kommer gratis och med utbildning. Man får en inblick i yrket som elektriker men även ljusdesigner, vilket även var det som som sagt fångade mitt intresse för det sistnämnda. Min utbildning på Ållebergsgymnasiet har även hjälpt mig inom utbildningen som ljusdesigner. Eftersom att jag numera har förståelse för hur arbetet går till för både konstruktörer och byggare, vilket underlättar vardagen i mitt nya yrke’’ säger Sofia Arvidsson. När vi frågar efter tips av Sofia för både elever som går på gymnasiet redan men även kommande framtida elever hänvisar hon till sina egna lärdomar.

‘’Jag tycker framförallt att det är viktigt att välja något som man själv tycker är kul. Dessutom ska man komma ihåg att bara för att man väljer att exempelvis gå elprogrammet, betyder det inte att man är låst till att enbart bli elektriker. Utan många fler dörrar öppnas också. Exempelvis var det ju så jag fick upp ögonen för ljus- och design vilket öppnade upp dörrar för den utbildning jag idag snart är klar med!’’

Sofia har med andra ord hittills fått en examen genom sin utbildning på El- och energiprogrammet på Ållebergsgymnasiet, arbetat på Eltjänst, studerat på Jönköping University och varit en av deltagarna i en av grupperna på ‘’Light in Allingsås’’ och än väntas desto mer. Som vi kan förstå är detta enbart början. Ållebergsgymnasiet vill härmed tacka Sofia Arvidsson för hennes deltagande i ‘’Vad hände sedan?’’ och önska henne ett stort lycka till inför framtiden!