Idag invigs Raoul Wallenbergs kub på Ållebergsgymnasiet klockan 12.00. Raoul Wallenberg är känd för att ha räddat tusentals ungerska judar genom att skydda och gömma undan dem från nazisterna under slutet av andra världskriget. År 1945 fängslades Raoul i Sovjetunionen, vad exakt som hände honom där är det ingen som vet säkert, mest troligt verkar det som att han dog i ett fängelse i Moskva 1947. Sedan dess har många institutioner och projekt uppkallats efter honom, inte minst kubprogrammet. 

Kubprogrammet består av trettio svarta kuber i stål som står utställda på utvalda skolor runt om i Sverige. Varje kub representerar en mänsklig rättighet och varje skola ges genom kuben stöd att arbeta med demokrati, människors lika värde och eleverna uppmuntras till att vara med att göra skillnad. På Raoul Wallenbergs dag avslutas arbetet då alla trettio kuber samlas i en offentlig utställning i Stockholm. 

Ållebergsgymnasiet är en av trettio skolor i Sverige som tilldelats en kub vilket är en stor ära. I samband med demokrativeckan hos oss kommer vi inviga denna tillsammans. För att en demokrati ska fungera är en förutsättning att alla människor får komma till tals och vara med i delaktigheten, därför hoppas vi att många av er elever vill komma och vara med vid invigningen! Elever från samhäll bjuder även på cider och salta pinnar.