Intervjuer med före detta elever på Estetiska programmet

Vad gör du nuförtiden?

Jacob Werner

Vad gör du nuförtiden?

Amina Johansson

Fem snabba frågor

Ålder:    21

Bostadsort:    Stockholm

Utbildning:    Musikhögskolan, Musik & media
Jobb:    Låtskrivare och musikproducent
Framtidsdröm:    Att fortsätta skriva musik som kommer att beröra så många människor som möjligt

Fem snabba frågor

Ålder:    24
Bostadsort:    Jönköping
Utbildning:   Internationellt arbete: Globala studier
Jobb:   Vikarierande reporter
Framtidsdröm:   Arbeta med någonting som gör världen bättre på ett eller annat sätt

Foto: Rebecka Assio

När tog du studenten?
2017

Hur minns du din gymnasietid?
Utvecklande. Både personlighets- och karaktärsmässigt men också musikalisktVad lärde du dig på estetiska programmet som du har nytta av idag?

Förmågan att vara lyhörd för andras idéer och att få fram ett resultat effektivt.

Beskriv din tid efter gymnasiet.
Efter gymnasiet flyttade jag till Stockholm för att studera musikproduktion. Nu 3 år senare jobbar jag dagligen i studio på ett av Sveriges främsta skivbolag.

Vad gör du idag?
Jobbar som låtskrivare och musikproducent på TEN Music Group och skriver musik med och för artister som Benjamin Ingrosso, Zara Larsson, Icona Pop, Bishara, Omar Rudberg, Oscar Enestad, Victor Leksell bl a.

Beskriv det bästa med ditt jobb/din utbildning.
Att jag får göra precis det jag älskar och lever för, varje dag.

Ge ett råd till en blivande elev på estetiska programmet.
Sätt ett mål för vad du vill ha ut av utbildningen. Dina starkaste kunskaper kommer inte komma automatiskt utan från vad du ser till att få ut av tiden du får på gymnasiet.

Vad hade du gjort annorlunda under din gymnasietid om du fått börja om?
Ingenting. Mina beslut och ambitioner har tagit mig dit jag är idag och det skulle jag inte vilja ändra.

Roligaste minnet från din gymnasietid?
Alla roliga konserter jag fått ta del av.

Vad var mest utmanande när du gick Estetiska programmet?
Att hålla ambitionen uppe för ämnena som inte var musikrelaterade

Foto: Conny Johansson, Sara Kringlund och Amina Johansson

När tog du studenten?
2015.

Hur minns du din gymnasietid?
Mina tre gymnasieår minns jag som en väldigt fin tid i livet. Det jag direkt kommer att tänka på är den otroliga sammanhållningen som fanns bland oss klasskompisar men även till våra lärare. På estetiska programmet upplevde jag det som att vi alla fick plats att växa och utvecklas i en kreativ och öppen atmosfär där dagarna var fyllda av glädje, värme, inspiration och framförallt många skratt. 

Vad lärde du dig på Estetiska programmet som du har nytta av idag?
Otroligt mycket skulle jag säga! Utbildningen möjliggjorde för mig att utveckla mina färdigheter inom allt från samarbete och kommunikation till att ge mig en ökad självsäkerhet och modet att gå utanför min “comfort zone”. Alla dessa är färdigheter som jag har och alltid kommer att ha stor nytta av både professionellt och i mitt privatliv. 

Beskriv din tid efter gymnasiet.
Wow, tänka sig att det redan har gått fem år sedan jag tog studenten. Det känns inte alls länge sedan man satt i ensemblesalen och övade körsång, men ändå har det hänt så mycket sedan dess. Direkt efter studenten åkte jag iväg på en sex månader lång ”världsturné” med Up with People, en utbildningsorganisation vars syfte är att främja förståelse och fred genom kulturella utbyten, utbildning, volontärarbete och musik. Här fick jag leva ut en riktig dröm att uppträda och sjunga på scen samtidigt som jag fick se världen. Under dessa månader fick jag även upp ögonen för vad som har kommit att bli mitt andra stora intresse; globaliseringen, kulturell förståelse och fredsförebyggande arbete. När jag kom hem sökte jag jobb som musiklärare på en låg- och mellanstadieskola utanför Falköping och där arbetade jag under de två kommande åren. Under den här tiden passade jag även på att resa så mycket som mitt arbete och plånboken tillät. Det började med en härlig sommartågluff i balkan, våren därpå drog jag och en av mina bästa vänner iväg på en resa med Rosa Bussarna där vi korsade den Sydamerikanska kontinenten. Från Rio de Janeiro, Brasilien och sedan hela vägen till Lima, Peru. Ett år senare drog jag och min pojkvän på oss varsin ryggsäck och begav oss ut på en fyra månader lång backpack i Sydostasien. Fem år fyllda med många fantastiska upplevelser. 

Vad gör du idag?
Idag bor och studerar jag i Jönköping. Jag är lite mer än halvvägs igenom en filosofie kandidatexamen i globala studier där jag studerar fred och konflikt, hållbar utveckling samt migration och integration. Jag har fortfarande väldigt nära kontakt med mina vänner från gymnasieklassen, vilket är så himla härligt. 

Beskriv det bästa med ditt jobb/din utbildning.
Det bästa med min nuvarande utbildning är att jag den är så bred och att man får förståelse för samhällen, kulturer och världen ur väldigt många olika perspektiv och nivåer. Jag har alltid varit väldigt mån om att behålla så många dörrar som möjligt öppna. Min nuvarande utbildning, liksom min utbildning på estetiska programmet, har varit väldigt tillåtande till det eftersom valmöjligheterna både inom och efter utbildningarna är väldigt många. 

Ge ett råd till en blivande elev på Estetiska programmet.
Ett tips som jag hade gett mig själv skulle vara att inte bry sig så mycket om vad andra tycker, både när det kommer till valet av gymnasieprogram men också under utbildningens gång. Om du gör det som känns rätt för dig och fokuserar på att ha så roligt som möjligt så kommer allt annat att lösa sig. Utmana sig själv, gå utanför din comfort zone, sprid musik och glädje bland korridorerna. Gymnasietiden går så otroligt fort, så varför inte bara strunta i vad andra tycker och bara njuta? 

Vad hade du gjort annorlunda under din gymnasietid om du fått börja om?
Jag tror faktiskt inte att jag skulle ha gjort något annorlunda. Jag hade tre fantastiska år på estetiska programmet och jag hade inte kunnat vara mer nöjd. 

Roligaste minnet från din gymnasietid?
Oj, det finns så många härliga stunder att minnas tillbaka till. Men projektveckan då vi satte upp konserterna på Stadsteatern måste ju ha varit höjdpunkterna. Tänk alla snabba kostymbyten som man preciiiis lyckades timea in rätt, den härliga stämningen bland tjejerna i logen, att få stå på scen med sina bästa vänner och bara ha roligt. Men det roligaste minnet därifrån måste vara ABBA–medleyt som vi sångare i klassen uppträdde med. Alltså WOW, stämsången, kostymerna, magin!! Jag fylls av sådan nostalgi och lycka när jag tänker tillbaka.

Vad var mest utmanande när du gick Estetiska programmet?
Jag tror att en av de största utmaningarna var att det fanns så många saker som jag ville göra och så mycket jag ville få ut av min gymnasietid. Det fanns så många kurser som jag ville bygga på min studieplan med, och ibland kunde det minst sagt bli lite stressig att få ihop allt. Men det var det värt. 

Vad gör du nuförtiden?

Jacob Werner

Fem snabba frågor

Ålder:    21

Bostadsort:    Stockholm

Utbildning:    Musikhögskolan, Musik & media
Jobb:    Låtskrivare och musikproducent
Framtidsdröm:    Att fortsätta skriva musik som kommer att beröra så många människor som möjligt

Foto: Rebecka Assio

När tog du studenten?
2017

Hur minns du din gymnasietid?
Utvecklande. Både personlighets- och karaktärsmässigt men också musikaliskt.

Vad lärde du dig på estetiska programmet som du har nytta av idag?
Förmågan att vara lyhörd för andras idéer och att få fram ett resultat effektivt.

Beskriv din tid efter gymnasiet.
Efter gymnasiet flyttade jag till Stockholm för att studera musikproduktion. Nu 3 år senare jobbar jag dagligen i studio på ett av Sveriges främsta skivbolag.

Vad gör du idag?
Jobbar som låtskrivare och musikproducent på TEN Music Group och skriver musik med och för artister som Bishara, Omar Rudberg, Oscar Enestad, Victor Leksell.

Beskriv det bästa med ditt jobb/din utbildning.
Att jag får göra precis det jag älskar och lever för, varje dag.

Ge ett råd till en blivande elev på estetiska programmet.
Sätt ett mål för vad du vill ha ut av utbildningen. Dina starkaste kunskaper kommer inte komma automatiskt utan från vad du ser till att få ut av tiden du får på gymnasiet.

Vad hade du gjort annorlunda under din gymnasietid om du fått börja om?
Ingenting. Mina beslut och ambitioner har tagit mig dit jag är idag och det skulle jag inte vilja ändra.

Roligaste minnet från din gymnasietid?
Alla roliga konserter jag fått ta del av.

Vad var mest utmanande när du gick Estetiska programmet?
Att hålla ambitionen uppe för ämnena som inte var musikrelaterade

Vad gör du nuförtiden?

Amina Johansson

Fem snabba frågor

Ålder:    24
Bostadsort:    Jönköping
Utbildning:   Internationellt arbete: Globala studier
Jobb:   Vikarierande reporter
Framtidsdröm:   Arbeta med någonting som gör världen bättre på ett eller annat sätt

Foto: Conny Johansson, sara Kringlund och Amina Johansson

När tog du studenten?
För fem år sedan, alltså 2015.

Hur minns du din gymnasietid?
Mina tre gymnasieår minns jag som en väldigt fin tid i livet. Det jag direkt kommer att tänka på är den otroliga sammanhållningen som fanns bland oss klasskompisar men även till våra lärare. På estetiska programmet upplevde jag det som att vi alla fick plats att växa och utvecklas i en kreativ och öppen atmosfär där dagarna var fyllda av glädje, värme, inspiration och framförallt många skratt. 

Vad lärde du dig på Estetiska programmet som du har nytta av idag?
Otroligt mycket skulle jag säga! Utbildningen möjliggjorde för mig att utveckla mina färdigheter inom allt från samarbete och kommunikation till att ge mig en ökad självsäkerhet och modet att gå utanför min “comfort zone”. Alla dessa är färdigheter som jag har och alltid kommer att ha stor nytta av både professionellt och i mitt privatliv. 

Beskriv din tid efter gymnasiet.
Wow, tänka sig att det redan har gått fem år sedan jag tog studenten. Det känns inte alls länge sedan man satt i ensemblesalen och övade körsång, men ändå har det hänt så mycket sedan dess. Direkt efter studenten åkte jag iväg på en sex månader lång ”världsturné” med Up with People, en utbildningsorganisation vars syfte är att främja förståelse och fred genom kulturella utbyten, utbildning, volontärarbete och musik. Här fick jag leva ut en riktig dröm att uppträda och sjunga på scen samtidigt som jag fick se världen. Under dessa månader fick jag även upp ögonen för vad som har kommit att bli mitt andra stora intresse; globaliseringen, kulturell förståelse och fredsförebyggande arbete. När jag kom hem sökte jag jobb som musiklärare på en låg- och mellanstadieskola utanför Falköping och där arbetade jag under de två kommande åren. Under den här tiden passade jag även på att resa så mycket som mitt arbete och plånboken tillät. Det började med en härlig sommartågluff i balkan, våren därpå drog jag och en av mina bästa vänner iväg på en resa med Rosa Bussarna där vi korsade den Sydamerikanska kontinenten. Från Rio de Janeiro, Brasilien och sedan hela vägen till Lima, Peru. Ett år senare drog jag och min pojkvän på oss varsin ryggsäck och begav oss ut på en fyra månader lång backpack i Sydostasien. Fem år fyllda med många fantastiska upplevelser. 

Vad gör du idag?
Idag bor och studerar jag i Jönköping. Jag är lite mer än halvvägs igenom en filosofie kanddatexamen i globala studier där jag studerar fred och konflikt, hållbar utveckling samt migration och integration. Jag har fortfarande väldigt nära kontakt med mina vänner från gymnasieklassen, vilket är så himla härligt. 

Beskriv det bästa med ditt jobb/din utbildning.
Det bästa med min nuvarande utbildning är att jag den är så bred och att man får förståelse för samhällen, kulturer och världen ur väldigt många olika perspektiv och nivåer. Jag har alltid varit väldigt mån om att behålla så många dörrar som möjligt öppna. Min nuvarande utbildning, liksom min utbildning på estetiska programmet, har varit väldigt tillåtande till det eftersom valmöjligheterna både inom och efter utbildningarna är väldigt många. 

Ge ett råd till en blivande elev på Estetiska programmet.
Ett tips som jag hade gett mig själv skulle vara att inte bry sig så mycket om vad andra tycker, både när det kommer till valet av gymnasieprogram men också under utbildningens gång. Om du gör det som känns rätt för dig och fokuserar på att ha så roligt som möjligt så kommer allt annat att lösa sig. Utmana sig själv, gå utanför din comfort zone, sprid musik och glädje bland korridorerna. Gymnasietiden går så otroligt fort, så varför inte bara strunta i vad andra tycker och bara njuta? 

Vad hade du gjort annorlunda under din gymnasietid om du fått börja om?
Jag tror faktiskt inte att jag skulle ha gjort något annorlunda. Jag hade tre fantastiska år på estetiska programmet och jag hade inte kunnat vara mer nöjd. 

Roligaste minnet från din gymnasietid?
Oj, det finns så många härliga stunder att minnas tillbaka till. Men projektveckan då vi satte upp konserterna på Stadsteatern måste ju ha varit höjdpunkterna. Tänk alla snabba kostymbyten som man preciiiis lyckades timea in rätt, den härliga stämningen bland tjejerna i logen, att få stå på scen med sina bästa vänner och bara ha roligt. Men det roligaste minnet därifrån måste vara ABBA–medleyt som vi sångare i klassen uppträdde med. Alltså WOW, stämsången, kostymerna, magin!! Jag fylls av sådan nostalgi och lycka när jag tänker tillbaka.

Vad var mest utmanande när du gick Estetiska programmet?
Jag tror att en av de största utmaningarna var att det fanns så många saker som jag ville göra och så mycket jag ville få ut av min gymnasietid. Det fanns så många kurser som jag ville bygga på min studieplan med, och ibland kunde det minst sagt bli lite stressig att få ihop allt. Men det var det värt.